Voetproblemen
Pijnlijke voeten zijn niet normaal. Verdring pijn aan uw voeten dus niet, maar doe er wat aan. De meeste voetproblemen zijn op te lossen, en ik kan kan daar een belangrijke bijdrage aan leveren. Kom gerust langs voor vrijblijvend advies. Hieronder een aantal veel voorkomende voetproblemen:
Eelt
Eelt is een verdikking van de hoornlaag, de bovenste dode laag huidcellen van de opperhuid. Een beetje eelt werkt beschermend, maar een teveel is niet prettig en kan tot klachten leiden. Eelt ontstaat door overmatige druk en wrijving. Eelt kan pijnlijk en branderig aanvoelen. Vaak komt het voor onder de bal van de voet maar ook op de top van een teen of als eeltrand aan de onderkant van een teen of de hiel. Er zijn verschillende oorzaken voor eeltvorming. Verkeerde schoenen, stand afwijkingen van de voet zijn veelal de oorzaak van het ontstaan van eelt maar ook extreme zweetvoeten of een erg droge huid kunnen een oorzaak zijn. Eelt kan zelfs gaan barsten waardoor er kloven ontstaan die erg pijnlijk kunnen zijn en kunnen gaan bloeden.
Behandeling: twee keer per week vijf minuten een voetbad nemen met een zachte zeep en daarna goed afspoelen. Iedere avond incrèmen met een vettige crème. Dit werkt verzachtend en voorkomt kloven. Zorg voor goed passende schoenen. Laat het eelt door mij verwijderen.
Kloven
Kloven zijn barsten of scheuren in de droge huid, in hard eelt of in een vochtige huid tussen de tenen. kloven kunnen behoorlijk diep en pijnlijk zijn en bovendien gaan ontsteken. In de droge huid zijn kloven meestal oppervlakkig. De eeltlaag lijkt dik maar is het niet. Dik eelt is geel van kleur. De barsten in hard en droog eelt vereisen behandeling door de pedicure. De randen van de kloof zijn hard maar onderin de kloof is de huid erg dun en kan gemakkelijk gaan bloeden. De scheuren komen het meeste voor op de rand van de hiel en soms onder de rand van de grote teen. Tussen de tenen kunnen weke kloven ontstaan. Vaak gaan deze kloven gepaard met een schimmelinfectie.
Behandeling: iedere avond incrèmen met een vette crème, indien nodig twee keer daags en een behandeling bij mij.
Likdoorns
Een likdoorn, vroeger ook eksteroog genoemd, is een verharde, naar binnen gegroeide eeltkern in de vorm van een puntzakje, met de punt in de huid gericht. Meestal ontstaat de likdoorn in een eeltplek als gevolg van langdurige plaatselijke wrijving en druk. De eeltkern of eelt pit kan druk uitoefenen op zenuwuiteinden en daardoor erg veel pijn veroorzaken. Op den duur kunnen weefsels zelfs in een ontstekingachtige toestand raken door de constante druk die de likdoorn uitoefent. Likdoorns ontstaan door verkeerde schoenen, door een verkeerde stand van de voet of de tenen.
Ik kan de likdoorn vakkundig verwijderen. Als dit met regelmaat gebeurt door middel van snijden, frezen en drukvrij leggen kan de likdoorn op den duur kleiner worden en zelfs verdwijnen, mits natuurlijk de oorzaak ook wordt opgeheven.
Ingroeiende nagel
Duizenden mensen krijgen jaarlijks te maken met een ingegroeide teennagel. Vooral wanneer dit bij de nagel van de grote teen het geval is kan dit voor veel ellende zorgen. Wanneer het puntje van de teennagel in het vel groeit dan gaat dit irriteren en kan het gaan ontsteken, waardoor de teen dik en rood wordt. Ook kan er pus uit komen. Doordat je anders gaat lopen kun je bovendien last krijgen van je andere been. Reden genoeg dus om in een vroeg stadium te beginnen met de behandeling van dit nagelprobleem bij mij.
Meest voorkomende oorzaken zijn:
• Verkeerde schoenen.
• Verkeerd knippen (te kort en/of ronde hoekjes).
• Afwijkende vorm van de nagel.
• Zweetvoeten, met als gevolg meer bacteriën en verweking van de nagelwal.
• Trauma: klap of stoot, bijv. door sport.
• Afwijkende stand van de voet.
U kunt ingroeiende nagels voorkomen door:
• Teennagels niet recht en te kort afknippen.
• Hoekjes van de teennagel nooit rond afknippen.
• De teennagels netjes glad te vijlen zoals uw vingernagels.
• Schoenen te dragen die genoeg ruimte bieden aan de tenen.
• Indien uw teennagels de neiging hebben aan de zijkanten naar binnen te krullen, vraag mij om advies over de mogelijkheden om dit te voorkomen.
Behandeling: Wacht niet te lang met een bezoek aan de pedicure na de eerste symptomen van een ingroeiende nagel. Dit voorkomt pijnlijke ontstekingen.
Voetschimmel
Voetschimmel is een veelvoorkomende en hardnekkige kwaal. De oorzaak is een besmetting met een schimmel die zich graag nestelt in de vochtige huid.
Voetschimmel kan op bijna alle plekken van uw voet voorkomen, maar het zit meestal tussen de tenen. Huidschimmel is besmettelijk en kan worden opgedaan op vochtige plaatsen, bijvoorbeeld zwembaden en douches van sportzalen. Het passen van schoenen met blote voeten en ook (overmatige) zweetvoeten zijn eveneens risico-factoren.
Verschijnselen:
• De huid van de voeten, vooral tussen de tenen gaat schilferen.
• Soms voelt de huid week aan.
• Er kunnen blaasjes verschijnen waar helder vocht uitkomt.
• Onder de schilfers kan de huid rood en wat pijnlijk zijn.
• Soms verkleuren de nagels en worden ze dik en bros.
Voorkomen van voetschimmel:
• Droog uw voeten goed af na het wassen en beperk het gebruik van zeep.
• Draag elke dag schone sokken bij voorkeur katoenen of wollen sokken deze nemen het best zweet en vocht op.
• Draag schoenen van een ‘ventilerend ’materiaal (leer, linnen of open schoenen).
• Draag altijd sokken of slippers in openbare ruimtes.
• Laat aangedane nagels bij de pedicure glad frezen en behandel de nagels met een schimmeldodend product. Behandel ook uw sokken en schoenen. Vraag de pedicure naar advies.
Behandeling: Voetschimmel wordt behandeld met een zalf met daarin een schimmeldodend of groei remmend middel erin verwerkt. Schimmels zijn hardnekkig en de behandeling vraagt consequentie en geduld. Genezing kan soms wel een jaar duren.
Schimmelnagels
Een schimmelinfectie aan de nagel is dezelfde als de infectie die zorgt voor voetschimmel (zwemmerseczeem). De schimmelinfectie begint meestal met een witte of gelige plek aan het uiteinde van de nagel, meestal eerst de grote teen. Als de infectie verergert, verandert de kleur van de nagel in geelbruin
Het lijkt alsof de nagel dikker wordt, maar in feite is dit dood weefsel onder de nagel, dat de nagel omhoog drukt. De nagel wordt eigenlijk steeds dunner, brokkelig en kan loslaten van het nagelbed. De schimmel is besmettelijk en wordt van mens op mens overgedragen. Dit gebeurt vooral in openbare gelegenheden, zoals zwembaden en sportscholen.
Wat kunt u zelf doen om de kans op besmetting zo klein mogelijk te houden:
• Gebruik niet te veel zeep en spoel zeepresten grondig af.
• Desinfecterende zeep is niet effectief tegen schimmels.
• Droog uw voeten zorgvuldig, vooral tussen de tenen.
• Draag bij voorkeur sokken van wol of katoen, liefst zonder naden.
• Draag goed passende – leren – schoenen.
• Wissel schoenen regelmatig.
• Draag altijd slippers in openbare wasgelegenheden of sportruimtes.
Behandeling: Het besmettingsgevaar alleen al is een goede reden om schimmelnagels aan te pakken. Daarnaast kan de infectie zich uitbreiden naar de nagelmatrix indien je hem niet behandeld, en dan kom je er misschien nooit meer vanaf. Voor de behandeling van schimmelnagels worden antischimmelmiddelen gebruikt. Deze middelen remmen de groei van de schimmel, waardoor de schimmel uiteindelijk sterft. Daarnaast maken ze de nagel weer gezond. Er zijn zalven en vloeistoffen op de markt, die je rechtstreeks aan kunt brengen. Een regelmatig bezoek aan de pedicure om de nagels dun te laten frezen bevordert het herstel. Het is ook aan te raden om schimmeldodend poeder in je sokken en eventueel schoenen te strooien. Niet alle schimmels gaan dood door een wasbeurt.
Wintertenen
Winterhanden, wintertenen of wintervoeten treden op tijdens koude en vochtige periodes, dus vooral in het najaar en de winter. De winterkou maakt dat de bloedvaten vernauwen en extremiteiten minder goed doorbloed worden. De aandoening komt dan ook vooral voor aan de vingers en tenen, maar ook voeten, benen, neus, ogen, kin en andere plekken kunnen door de aandoening getroffen worden. De belangrijkste symptomen van winterhanden en -voeten zijn (blauw)rode zwellingen. Deze kunnen erg jeuken en ook zeer pijnlijk kunnen zijn, vooral bij opwarming.
Tips voor winterhanden en wintervoeten:
• Zorg ten eerste voor voldoende bescherming tegen de kou. Draag dus warme kleding, schoenen en handschoenen. Let wel op dat schoenen of handschoenen niet knellen, want dat kan juist bijdragen aan het ontstaan van winterhanden en –voeten.
• Ook wisselbaden (afwisselend warm en koud) kunnen helpen, omdat ze de bloedsomloop stimuleren. U houdt uw voeten twee tot drie minuten in een warm voetbad, daarna twee tot drie seconden in koud water, vervolgens weer in warm, enz. Dit kunt u zo’n zes tot acht keer herhalen. Wat voor de voeten geldt, geldt natuurlijk ook voor de handen.
• Massage kan ook de pijn en de jeuk verlichten, maar u moet dan voorzichtig te werk gaan omdat de huid reeds heel gevoelig is. Krabben is natuurlijk uit den boze en kan wondjes veroorzaken.
• Vermijd extreme warmte. Ga dus niet uw handen of voeten vlakbij een kachel of open haard opwarmen.